tisdag 25 januari 2011

Snabba luncher

Blev lite inspirerad av ett blogginlägg där snabba luncher efterfrågades! Nu ska jag tipsa lite om det nu skulle vara någon som behöver lite tips ;)

1. Gör storkok/extra portioner av middagsmaten (ganska givet).

2. När du kokar pasta/ris/potatis/bulgur/quinoa osv, koka dubbelt. Gör en god vinegrette och blanda med någon av dessa. Lägg till kött/skaldjur/grönsaker/sallad/lite nötter eller frön så har du en god sallad. Toppa med lite keso så får man lite extra proteiner och mättnad.

3. Omelett. Stek en omelett och fyll med t ex kött, skinka, skaldjur, svamp, grönsaker osv. Toppen om man t ex har lite överblivet kött, köttfärssås, kyckling el.dyl från gårdagens middag.

4. Fried rice (en favorit när jag var hemma med bebis). För en person: Ta ca 1-1,5 dl frysta ärtor/majs/paprika i en skål. Koka vatten i vattenkokaren och häll över grönsakerna, häll av efter några minuter. Strimla skinka/kyckling/kalkon eller använd hela tinade räkor. Hetta upp neutral olja i en stekpanna. I med ett ägg, rör om hela tiden, ska inte få stekyta. I med riset från gårdagen, ca 1,5-2 dl, ärtor/majs/paprika och kött/räkor. Rör om hela tiden tills det blir genomvarmt. Klart! Soja är gott till. (tips! kokt ris går att frysa in så det kan man ju koka mycket av o frysa in i t ex portionspåsar). Och man kan givetvis använda vilka grönsaker man vill, lite purjolök/salladslök är också gott till.

5. Tortillabröd kan man göra mycket av; wraps (fyll med sallad, grönsaker, god röra, överblivet kött/skinka el.dyl.), fajitas (lägg riven ost, strimlad skinka och ev. grönsaker mellan två tortillabröd, stek på medelvärme i torr stekpanna, dela i bitar och ät direkt. Gott till soppa också.), snabba fuskpizzor (Blanda tomatpuré med lite torkad basilika, salt och peppar, ev. vitlök, bred detta på ett tortillabröd, riven ost och skinka och annat man gillar på, grädda i ca 200 grader i knappt 10 min). Använd gärna fullkornstortilla om du vill vara nyttig.

6. Kesopannkakor med rårörda bär/sylt. (250 gr keso, 2 ägg, 3 msk dinkelmjöl. Mosa keson lite lätt med gaffel, blanda ner ägg och mjöl. Stek i smör. Vänd försiktigt, de går lätt sönder. Servera med rårörda bär; tina frysta bär el. ta färska, på med socker/sötningsmedel efter smak och tycke. Klart!).
Funkar jättebra som mellanmål också, bra utflyktsmat. Jag hade med dessa till stranden förra sommaren. Precis innan vi åkte till stranden tog jag frysta bär i en plastburk, hällde på lite socker och vaniljsocker och satte på lock. Lagom till lunchen var de tinade. Bara skaka burken lite så fördelas allt jämnt.

7. Rotfruktsbiffar/rårakor. (Grovriv valfritt av potatis/morot/rotselleri i en bunke, blanda i ägg, salt och peppar. Stek små biffar i olja och/el. smör tills de är gyllenbruna på båda sidor. Servera med sallad, knaperstekt bacon, skinka eller vad du gillar). Kan även paneras i polenta för en extra krispig yta.

8. Potatis- och purjolökssoppa (skiva några potatisar och ½ purjo. Koka i grönsaksbuljong, så det täcker potatisen. Koka i ca 10-15 min tills potatisen är lagom mjuk. red med lite maizena och ca ½ dl mjölk. Salt o peppar. Servera med knaperstekt bacon/klippt persilja/skinka/kalkon eller annat gott. Macka till för den som vill.

9. Soppor går att göra på nästan allting. Några potatisar, lite rotfrukter, stekt korv/köttfärs/kyckling, nudlar, minipasta.. bara fantasin sätter gränser.

10. Wok. Går snabbt, godast med färska grönsaker tycker jag men det finns ju färdiga frysta mixer också. Lite röd currypasta, vitlök, sesamolja och sweet chilisås blir en god woksmaksättning. Nudlar eller ris till eller bara grönsaker, kött/skaldjur och cashewnötter om man vill slippa kolhydraterna. Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar