torsdag 29 september 2011

Smaken är som baken

När jag var i lägenheten idag slogs jag av tankar om vad jag vill ha i köket och vad mitt "basskafferi" består av. Vad måste jag alltid ha i mitt kök? Jag har nog lite högre krav på ett basskafferi än många andra men that´s me. Listan kan bli hur lång som helst egentligen men här kommer ett litet hopplock på basgrejer som jag i princip alltid har hemma och som gör min mat supersmarrig...
vad vore vi utan vitlöken?
En god olivolja måste man ha i köket, gärna ett par olika sorters oljor.
Svartpeppar är ett måste men den ska vara nymalen!
Älskar citron!!!!!
Honung sätter piff på många saker, annars kan man ta  socker såklart.
Älskar vinäger, och jag har helst flera sorter hemma: röd, vit, balsam, äppelcider... 
kanske lite pretentiöst men havssalt är godare än vanligt bordssalt. Och det känns lite lyxigt att bara plocka lite ur skålen och strö på maten som kockarna gör.
Soja är gott i mycket. den japanska är supergod, speciellt i marinader.
Je t'aime le dijon!

Botten

jaha.. what to say? Jag är verkligen som min blogg heter; Gott och blandat. Väldigt blandad idag. Glad då jag fått nycklarna till min enkla boning, känns verkligen som en lättnad och jag känner mig otroligt vuxen och självständig. Trött av att ha haft för mycket att tänka på och göra och för lite sömn på sistone (same old story jada jada). Fick också trist cancerbesked igår, verkligheten ger en dessa käftsmällar lite regelbundet. Lite personliga bakslag av varierad sort osv osv.. Blandat var det alltså.
Funderar mycket på varför jag måste köra mig själv till botten egentligen. Som om inte det där svarta, kalla hålet var tillräckligt stort så måste jag plåga mig själv lite mer. Verkligen gräva ut det där sista så jag hamnar där på botten. Så frustrerad på mig själv, VARFÖR lär jag mig aldrig?????????? Skärp dig Johanna, ta dig i kragen och sluta lalla. Vad är jag rädd för? Vad är det jag inte vill tänka på? Varför väljer jag den enkla utvägen för? Varför plågar jag mig själv? VARFÖR VARFÖR VARFÖR???????

torsdag 22 september 2011

Favoriter just nu


Då var hästen verkligen här.. älskar iofs hösten, löven, doften av skog, naturen, mys-känslan som infinner sig osv. Älskar inte när det är blåsigt och börjar bli märkt så tidigt.. Kollade lite bland mina rubriker och rensade lite. Såg att jag hade ett inlägg "Favoriter just nu" och kör en sådan igen, höstfavoriter denna gång!


Älskar cyklamen!


Tända ljus är ett måste!
Skönt med gummistövlar ute i regnet
Samma med regnkappan, skönt o slippa bli blöt!
Provade denna på H&M men blev inget köp, men går och tänker på den här mysiga koftan ändå så kanske måste gå shoppa lite snart...




Text

Jag gillar ju texter av olika slag, dikter som låttexter. Jag förundras alla som kan skriva om sina känslor och formulera sig så väl. Jag skrev en del själv när jag var yngre, var väl mycket som behövde komma ut då. Tyvärr har min diktbok försvunnit någonstans, hade varit riktigt kul att läsa nu när man är vuxen. Jag läser en massa låttexter och försöker lägga dem någonstans i minnesbanken. Är det en vän som är ledsen så kan de få sig en text i inboxen el. dyl. Är jag kär så uttrycker jag mig gärna i form av texter som träffar rätt. Och som nu, när jag går igenom det jag går igenom så hittar man en hel del texter/dikter som passar in på det med.


BE MYSELF (Tony Bennett)
The party's over, the game is ended,
the dreams I dreamed went up in smoke.
They didn't pan out as I had intended;
I should know how to take a joke.
I'll go my way by myself, this is the end of romance.
I'll go my way by myself, love is only a dance.
I'll try to apply myself and teach my heart to sing.
I'll go my way by myself like a bird on the wing,
I'll face the unknown, I'll build a world of my own;
No one knows better than I, myself, I'm by myself alone.
I'll go my way by myself, here's how the comedy ends.
I'll have to deny myself love and laughter and friends.
Grey clouds in sky above have put a blot on my fun.
I'll try to fly high above for a place in the sun.
I'll face the unknown, I'll build a world of my own; 
No one knows better than I, myself, I'm by myself alone

Cookies

Inspirerad av att ha hittat tillbaka till några av mina favvobloggar kliade det lite i bakfingrarna.. dock misstänker jag att det kanske står fel i receptet med ½ msk salt? tyckte de blev goda med saltet men nästa gång tar jag nog lite mindre, kanske ½-1 tsk ist. Goda blev de iaf och jag justerade receptet lite efter min smak, dvs inget kaffe i. Jag har iofs inget emot lite kaffesmak ibland men ingen favoritsmak hos mig direkt.

Chocolate chip cookies med kardemumma, ca 36 st (blir fler om man gör mindre förstås)


225g smör, rumstempererat
2dl socker
2 2/3dl farinsocker
2ägg
7dl vetemjöl
1/2msk salt
1tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
1msk vaniljsocker
1tsk kardemumma, stött (jag tog nästan 2 tsk)
(1msk snabbkaffe)
(1msk varm vatten)
200g vit choklad
200g mörk choklad


Blanda samman smör, socker och farinsocker. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. (Blanda samman snabbkaffe och varmt vatten, tillsätt i smeten.) Mortla kardemumma. Tillsätt alla övriga ingredienser utom chokladen. Blanda samman till en jämn deg. Hacka chokladen grovt och knåda ner den i degen. Använd en glasskopa för att göra lagom stora bollar.( Jag blötte ner händerna i kallt vatten emellanåt och det gick bra det med. Gjorde ca "pingisbollsstora" bollar som jag plattade till.) Lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i cirka 12-15 minuter eller tills de fått färg. Var noga med att inte bränna dem. Låt svalna på galler. (källa: www.heavenlycupcake.se)

Ungefär så här blev mina kakor med, underbart goda! källa: www.heavenlycupcake.se


tisdag 20 september 2011

Matnörd

Ja jag tillhör väl kategorin mat- och baknörd. Älskar allt som har med köket att göra; recept, porslin, glas, skålar, specialredskap som zestjärn t ex, muffinsformar av alla slag, listan kan bli hur lång som helst. Jag samlar på kokböcker, mattidningar och har en hemsk hög med recept som jag i princip aldrig bläddrar i. Nu finns ju så mycket på nätet så egentligen behöver man inte en miljon recept samlade i lådor o pärmar men det är svårt ändå att göra sig av med sånt. Jag kom just på att jag på gamla datorn hade flera favoritbloggar som jag tappat bort nu när datorn kraschade.. undrar om jag kan hitta dem igen? får googla järnet och se om det går att hitta några av dem. Kan ju dela med mig av några som jag bukar kika på:

http://www.bakerella.com/ (helt galet proffsig och fantasifull kvinna, så amerikansk och härlig)
http://www.linneasskafferi.se/ (både mat och bak, mysig blogg, lite som jag skulle vilja ha min blogg om den bara handlade om mat och bakning)
http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/ (brukar alltid hitta inspiration på denna blogg)
http://www.callmecupcake.se/ (underbar bakblogg)
http://www.heavenlycupcake.se/ (en till underbar bakblogg)

Det var några iaf!

Host host & mums filibabba

Varit hemma från jobbet idag då jag blivit smittad av mitt lilla bacilluskmonster.. Hjärnan gick på högvarv och jag funderade ut tusen saker jag kunde passa på att göra medan jag är sjuk när jag insåg att "nej, jag är faktiskt sjuk nu, ska inte göra någonting förutom vila och kolla på skitserier på datorn". Känns riktigt skönt.

Det mest ansträngande idag var att gnugga matgeniknölarna och komma på god mat av det lilla som finns kvar i frys och skafferi. Blev en väldigt god rätt faktiskt! Stekt kycklingfilé, klyftpotatis och till det en egenkomponerad gegga bestående av smulad feta, finrivet citronskal, riven vitlök, lite pressad citron och färsk basilika. Mums på kycklingen och kanske dödade vitlöken några förkylningsbaciller? För att anstränga mig en smula till så planerade jag mat för nästan två veckor också.. just because. Om jag inte ligger dödssjuk imorgon (stor chans?) så blir det storhandling imorgonkväll medan Elias spelar fotboll. Här kommer en vanlig tvåveckorsmeny à la moi!

Mån: Spaghetti och köttfärssås hos kusin I och R (TACK!!)
Tis: Stekt kyckling, klyftpotatis m. örter & feta-citron-basilika-vitlöksröra
Ons: Fiskpinnar med ris
Tors: Potatis- och purjolökssoppa med baconcrisp
Fre: Nachos
Lör: Fläskfärsbiffar med klyftpotatis
Sön: Lasagne (made from scratch of course)

Mån: Kött- & rotfruktsgryta/soppa (beror lite på vad jag hittar för kött, antingen fläskkött el. högrev)
Tis: Kycklingbiffar med "gyllene bulgur" & grönsaker
Ons: Blodpudding
Tors: Lax
Fre: Fajitas med kyckling- & baconröra, sallad m m
Lör: ??
Sön: Fläskfilé balsamico

torsdag 15 september 2011

Falling





Haven't you seen me sleepwalking?
'Cause I've been holding your hand
Haven't you noticed me drifting?
Oh, let me tell you, I am

Tell me it's nothing
Try to convince me
That I'm not drowning
Oh let me tell you, I am

Please, please tell me you know
I've got to let you go
I can't help falling
Out of love with you

Why am I feeling so guilty?
Why am I holding my breath?
Worry 'bout everyone but me
I just keep losing myself

Tell me it's nothing
Try to convince me
That I'm not drowning
Oh let me tell you, I am

Please, please tell me you know
I've got to let you go
I can't help falling
Out of love with you

Won't you read my mind?
Don't you let me lie here
And die here

Please, please tell me you know
I've got to let you go
I can't help falling
Out of love with you

Haven't you noticed?
I'm sleepwalking
 

söndag 11 september 2011

Tack

Känns inte som jag har så värst mycket att skriva om. Nej, det är fel. Jag har massor att skriva om men detta är inte rätt forum. Många känslor och tankar som far runt just nu, as always. Min hjärna går på högvarv mestadels och har gjort det hela mitt liv. Det enda jag just nu vill dela med mig av är tacksamhet. Låter jävligt amerikanskt och klyshigt men here we go. Tacksamheten kom över mig just denna kväll. Tack för världens finaste, underbaraste barn, den största kärleken någonsin. Tack för livet trots dess svårigheter och mörka stunder. Jag skulle aldrig uppskattat livets goda om jag inte hade upplevt livets hårda, jävliga, sorgliga, svarta. Tack alla människor som berikat/berikar mitt liv, ingen nämnd, ingen glömd. Tack även ni jävliga/sorgliga/patetiska/egoistiska osv., på något konstigt sätt finns det en smula tacksamhet över för er med. Även dessa personer har lärt mig saker och det kan jag känna tacksamhet över en kväll som denna.
Jag är så glad att jag halkade in på psykiatrin en gång i tiden, jag har fått så himla många fina vänner på jobbet som gett mig så mycket bra samtal och tankar. Många "aha-moments" får jag via jobbet på ett eller annat sätt. Tack ödet/högre makter/universum eller vad det nu må vara som är livets gåta. Tack till denna sjuka varelse kallad människan.. fan vad coolt att jag blev en människa. En människa av kött och blod. En människa som har ett hjärta och framför allt en hjärna. Brilliant idé att jag blev till. AHA. Pling. I´m fabulous!
Nästa liv vill jag vara en gosig och mjuk kanin. Jag ska bara ligga o ta det lugnt, käka lite gräs och maskrosor. Hoppa runt lite där jag vill. Ojj nu kom jag på att kaniner får typ en miljon bebisar och att de äter sitt eget bajs.. hmm.. let me rethink!

Johanna år 2082?

A new kind of man

There's a voice cryin' out in the wilderness
All your trails have not been in vain
And you're doin' the best you know how to do
Gaining strength in the things that remain

You're part of the plan
For a new kind of man to come through

There's an angel that's watching right over you
All your trials have not been in vain
Won't you lift your head up to the starry night
Finding strength in the things that remain

You're part of the plan
For a new kind of man to come through

When a man comes through
He must do what he's supposed to do
When a man comes through.
He can't do what everyone expects him

Won't you lift your head up to the mountain top
All your trials have not been in vain
There's a light that keeps shining up ahead of you
Every step of the way that you take

It's part of the plan

fredag 2 september 2011

Lykke Li

Boots

Såg att Boots kommit till Sverige. kommer ihåg kedjan från tiden då jag bodde i Dublin. Hann inte gå runt så mycket där men köpte iaf två väldigt prisvärda saker, duschcreme och en lite tunnare bodylotion med kokosdoft. ÄLSKAR kokosdoft på just duschcreme och lotion. Har produkter från Body Shop och de är riktiga favoriter. Duschcremen är krämig och ganska dryg, bodybuttern väldigt fet och lämnar en liten "klibbkänsla" efteråt, därför jag ville ha en tunnare bodylotion. Produkterna från Body Shop doftar snäppet godare och känns som de är bättre kvalitet men de jag köpte från Boots får fungera som vardagsvarianter. Var så billigt med, för ca 53-54 kr fick jag båda! Ska se när jag hinner till Boots nästa gång, då ska jag botanisera mer bland alla cremer, smink m m.. Love!

I love you coconut!!!

In time

Lite dåligt med bloggande. Google chrome har kraschat på datorn och jag kommer inte åt bloggen på mozilla firefox. Inte så mycket roligt att rapportera ändå. Livet rullar på, hösten närmar sig. Jag skulle ju för två veckor sedan börja ta tag i hälsan igen med bra mat och träning men ja.. jag hittar inte riktigt den där känslan jag är ute efter. Jag vill men inte tillräckligt uppenbarligen. Extrakilona verkar sitta som berget med. Har ändrat kosten men det verkar inte hända så mkt, eller det händer inte så snabbt som jag vill och så snabbt som det funkat förut. Är det åldern? eller kanske rentav livssituationen som påverkar? Lite kaotisk tillvaro med mycket jobbiga saker som tar det mesta av min tankeverksamhet. Jag försöker iaf tänka att allt löser sig till det bästa, på något sätt gör de det. Mycket praktiska saker behöver också fixas. Stora E har börjat skolan, lilla E går på dagis, båda föräldrarna jobbar heltid, försöker träna, separation, renovera det sista i lägenheten inför försäljning, försäljning av bostadsrätt, leta ny bostad, osv osv.. ok, jag inser mina begränsningar lite iaf.. det är mitt problem, att inse mina begränsningar, jag kan INTE acceptera detta ha ha.. Jag VILL, jag KAN och jag SKA. Kanske bara måste acceptera att ta en sak i taget. Just nu är kanske inte komma-i-form på priolistan även om jag mår mycket bättre av det. Kanske viktigare att göra det som måste göras; renovera det sista och sälja lgh och hitta ny bostad. Efter det flytta och få någorlunda ordning på livet och göra det så bra som möjligt för barnen, landa landa landa... sen kommer mamman.. hoppas bara jag inte väger 1000 kg när allt det där andra är ordnat.. In time...