söndag 5 februari 2012

Wokie wokie

Hade lite rester kvar som jag kunde äta till middag men jag slängde ihop en god wok till matlåda ist. Blev så pass mycket så det räcker i två dagar t o m!

En smutt wok, 2 port.

Neutral olja till stekning, ca 1-2 msk
250-300 gr nötkött (jag hade 2 skivor ryggbiff
ev. 1 lök
1 morot
broccoli
ca 3/4 burk minimajs
1 klyfta vitlök
1 stor bit ingefära om man gillar det
färsk chili efter smak
ostronsås
fisksås
ca 1/4 tsk glutamat
honung
färsk lime
äggnudlar/ris
rostade cashewnötter

1. Skiva köttet i tunna strimlor. Skiva moroten tunt. (Ev. lök också). Skär broccolin i mindre bitar eller skivor. Dela minimajsen i bitar. Riv en tumstor bit ingefära och blanda med köttet. Strimla chilin. Vill man ha ännu mer vitlök skulle man kunna pressa en vitlöksklyfta o blanda med köttet.

2. Häll hälften av oljan i en wok. Skiva vitlöken tunt och lägg i oljan. Hetta upp så vitlöken rostas men se till att den inte bränns genom att röra om och passa den! Plocka ur de gyllenbruna vitlöksbitarna o ställ åt sidan.

3. Woka köttet och chilin i oljan som är kvar. Rör ganska mkt, pannan ska vara het och köttet tillagas snabbt. När köttet ät klart, ställ den åt sidan medan du wokar grönsakerna.

4. Hetta upp lite mer olja. Häll i morötterna, ev. lök och broccoli. Woka några minuter tills de är klara och häll sedan i minimajsen, köttet och den rostade vitlöken.

5. Krydda med ostronsås, fisksås, mer färsk ingefära, glutamat och honung. När du är nöjd med smaksättningen, avsluta med pressad lime.

6. servera med ris eller nudlar och toppa med rostade cashewnötter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar